top of page
Search

Fantastische initiatieven - welgekomen steun tijdens het verblijf op neonatologie

Tijdens Céleste's ziekenhuisopname waren wij meer aanwezig in het ziekenhuis dan thuis. Verpleegsters zeiden al lachend dat ik er zo goed als woonde. We wilden er zoveel mogelijk zijn voor Céleste en dit was zonder de hulp van familie en vrienden nooit gelukt.

Dankzij hen;

- aten we niet elke avond een boterham met choco,

- kon onze hond elke dag zijn pootjes strekken,

- stapelde de strijk zich niet op en liepen we er vrij verzorgd bij (afgezien van de wallen onder onze ogen)


Ook bezoek in het ziekenhuis was fijn. We waren best wel trots op ons kleine vechtertje en genoten ervan om haar te tonen. Daarnaast kreeg ik dagelijks sms'jes en telefoontjes van iedereen die met ons meeleefde. Om het voor mezelf haalbaar te houden, startte ik een blog in Céleste's naam. Hier vertelde ze elke avond hoe haar dag was, vergezeld van een aantal foto's. De blog werd door velen dagelijks gelezen en elke reactie deed zoveel deugd.

Ik kan ze niet genoeg bedanken, die familie en vrienden van ons;

MERCI voor jullie steun en hulp gedurende Céleste's verblijf in het ziekenhuis.


Daarnaast maakten we kennis met volgende vrijwilligersorganisaties die fantastisch werk leveren:

- Vzw dappere B-engeltjes: dit is een initiatief van de artsen en verpleegkundigen van de dienst Neonatale intensieve zorgen UZ Gent. Sinds 2018 beschikt het UZ Gent over een ouderlounge, een plek waar ouders van baby's op neo even op adem kunnen komen. Hier ging ik om in alle rust af te kolven, een koffie te drinken, te ontspannen in de zetels en ervaringen uit te wisselen met andere ouders.

Dit contact met andere ouders was heel fijn. Zonder veel woorden begrepen we elkaar en we vierden samen de ups en boden steun bij de downs.

De vzw voorziet ook een geschenkje tijdens feestdagen, waarvan wij sinterklaas, Kerst en nieuwjaar meemaakten.

- Vzw CoCopus: deze vzw haakt octopusjes die bij de baby in de couveuse worden gelegd. De tentakels van het octopusje zorgen ervoor dat de baby rustiger is en minder aan de draadjes en buisjes trekt. We kregen 2 CoCopusjes bij de start en wisselden deze op dinsdag om te wassen. Er werd aangeraden om de andere CoCopus bij ons in bed te nemen of onder onze kleren te dragen, zodat onze geur op het knuffeltje hing.

(Céleste raakte al snel gehecht aan haar vriendje, zoals je op de foto kan zien)


- Vzw Kleine Held: deze organisatie schenkt gratis startpakketjes en fotoreportages voor ouders van prematuren en zieke pasgeborenen. Voor grote broer en/of zus kan je ook een zorgenvriendje aanvragen. Deze knuffel helpt hen om hun angsten kwijt te kunnen.

In zo'n startpakket zit een body, mutsje, couveusedekentje, wikkeldekentje, geurdoekje en vlaggenlint. Dankzij dit pakket was het mogelijk om een thuisgevoel te creëren en kleur binnen te brengen in de kille, steriele ziekenhuisomgeving.

- Vzw Kleine Ella: zij voorzien fotoreportages voor ouders met een baby'tje op neonatologie. Een professionele fotografe neemt foto's van het verzorgingsmoment en tijdens het buidelen met mama en papa.

©CamerAmuze


Op het moment van de fotoshoot was Céleste een maand oud. Ze draagt een neusbrilletje op lucht zodat ze continu gestimuleerd wordt om te ademen. Ik verfris haar mondje met een gaasje met steriel water, aangezien ze haar voeding nog via een sonde rechtstreeks in de maag krijgt.

©CamerAmuze


Een prematuur baby'tje raakt snel overprikkeld door onverwachte bewegingen of geluiden. Bij de verzorging lieten we haar tussendoor even tot rust komen door onze handen op haar te leggen en haar zo te begrenzen.

©CamerAmuze


Na het verzorgingsmoment vloeide Céleste's melk via de sonde in haar maagje (zo kostte de vertering haar nog geen energie en kwam ze grammetjes bij). Het ideale moment om te buidelen met mama.


DANKJEWEL aan alle vzw's om tijdens deze heftige periode een lichtpuntje te zijn!

Eneeuh wie nog een goed doel zoekt om te sponseren tijdens de warmste week, keuze genoeg :)!

Comments


bottom of page