top of page
Search

Tijd heelt alle wonden

Lieve Céleste, kleine muis.


We vieren weldra je eerste verjaardag. Wees maar zeker dat we er samen een onvergetelijke dag van maken! Als je je mama een traantje ziet wegpinken, weet dan dat dit voornamelijk uit blijdschap is omdat we hier vandaag samen staan. Maar op dit moment herbeleef ik het afgelopen jaar ook bijzonder intens.Toen, half november 2019, ons leven op zijn kop gezet door je plotse en veel te vroege geboorte. Wanneer we de volgende morgen wakker werden leek het allemaal een vreselijke nachtmerrie. Mijn lijf besefte niet onmiddellijk dat je weg was. Hoe kan dit ook na een bevalling van amper een halfuur? Ook psychisch bleek het besef nog veraf. Maar er was geen tijd om echt stil te staan bij wat er gebeurd was, vanaf dan stond alles in het teken van jouw groei en welbevinden. Er volgden maanden van (over)leven op automatische piloot. Emoties werden opgekropt en kregen geen plaats. Vanaf dan was het voortdoen en niet meer achteruit kijken. We balanceerden maanden tussen hoop en onzekerheid.


Nu, half oktober 2020 en bijna 1 jaar later. Je bent een zaligheid, van 's morgens tot 's avonds verblijd je ons met je glimlach en bruis je vol energie. Zó dankbaar voor je feilloze parcours.

Toch is de kleinste trigger voldoende om me emotioneel volledig te overspoelen: beelden van een ziekenhuis op tv, een zwangere vrouw, het woord 'prematuur' of een pasgeboren baby die goed in 't vel zit. De pijn en het verdriet dat toen geen plaats kreeg, is nu des te sterk aanwezig. Je werd van me losgerukt toen ik nog niet klaar was om je te lossen. Je moest nog zoveel groeien en ook ik moest nog groeien in de rol van je mama.Ik herbekijk de filmpjes van je eerste uren tegenwoordig regelmatig. Ik begin dan opnieuw te duizelen en word terug gekatapulteerd naar het moment dat ik pas bevallen, onwezelijk naar jou in de couveuse sta te turen. Ik zie je kleine verrimpelde lijfje, je smalle armpjes en beentjes, alle draadjes die met jou verbonden zijn. Op mijn slippers met de steunkousen hoog opgetrokken sta ik compleet overdonderd te wankelen op mijn benen. De machines zorgen voor een kakafonie van geluiden. In mijn hoofd zitten wel duizend vragen, maar ik krijg ze niet over mijn lippen. Ik durf amper te praten, uit schrik dat er een stortvloed aan tranen zal volgen.


Ik vergelijk ons bevallingsverhaal met een gutsende, gapende wonde. Een wonde die snel snel gestelpt moest worden. Het was een kwestie van vliegensvlug ontsmetten en stevig toedekken. Ondertussen is er al een korstje op gegroeid. Ik kan weer vrij bewegen. Maar af en toe wordt dit korstje losgetrokken en is de pijn daar opnieuw, enorm overweldigend. Ik vraag me af of ik ooit zal kunnen terugkijken op jouw komst zonder overspoeld te raken? En of de pijn verbonden aan deze herinnering ooit zal minderen? Achja, tijd heelt alle wonden zeker?

5 comments

5 Comments


Sara Lampens
Sara Lampens
Oct 19, 2020

Lieve Julie Wat een mooie woorden terug, ik zou zeggen ik snap wat je voelt, maar dan zou ik liegen.. Ik weet zeker niet wat je voelt, maar ik kan er mij zeker wel iets bij voorstellen. Vanaf dat je zelf kinderen hebt weet je perfect wat dat gevoel is. Onbeschrijfelijk!! ❤️ Ik vind het altijd geweldig om jou blog te lezen.. ook al moet ik er soms bij wenen. Jullie verdienen alle geluk, liefde en tijd om alles te verwerken. En als je het moeilijk hebt laat het gaan, het is zo mooi jouw gevoelens te laten zien. Jullie zijn toppers! 💛 dikke knuffel!!

Like

Christine Du Pont
Christine Du Pont
Oct 16, 2020

❤️❤️❤️

Like

Tante Sab
Tante Sab
Oct 16, 2020

Het beste medicijn, om dit alles te helpen helen, zoals zus het beschrijft, is idd de liefde van je kind, alsook de nestwarmte van je gezin ! Dankbare medicatie 😍

Like

Tante Sab
Tante Sab
Oct 16, 2020

Dag Julie Het kunnen/durven/mogen benoemen/beschrijven/delen vind ik sterk, moedig, bewonderenswaardig. ... (er was een tijd dat dit niet kon, dat we moesten verder peddelen zonder achteruit te kijken, waardoor rouw nooit plaats vond) Jij geeft die pijn een plaats en dus kunnen er momenten van heling komen ... wat immers héél noodzakelijk is... Het verwerkingsproces kan gebeuren en hoeft geen jaren uitgesteld te worden. Door heel dit Corona gebeuren wordt elke pijn (oude en nieuwe) uitvergroot en voel je alles veel sterker met elke vezel van je lichaam. Omdat we nu zo sterk op onszelf aan gewezen zijn ... Omdat een knuffel of een aanraking nu niet kan, iets wat een mens net zó nodig heeft om verder te kunnen... Door het lezen van deze blogs voel i…

Like

Christine Du Pont
Christine Du Pont
Oct 15, 2020

Lieve Julie, ik voel zo met je mee! Je verhaal brengt tranen in mijn ogen en knijpt mijn keel dicht... hoe onbeschrijflijk emotioneel wat jullie te verwerken kregen❤️ Gelukkig is er inderdaad de immer stralende glimlach van Céleste, het allerbeste medicijn bij het verwerken van deze pijn❤️🥰❤️😘

Like
bottom of page