top of page
Search

Tiara onderzoek, part 3.2

Hé kleine muis,


Het is wellicht het grootste cliché dat er is, maar de tijd vliegt! Dankzij deze blog kan ik herinneringen koesteren en delen met wie het lezen wil.


Vandaag ging ik opnieuw met jou op TIARA onderzoek. Die fancy afkorting staat voor Tracking Infants At Risk for Autism (https://www.tiara-onderzoek.be). Met je 14 maanden (herberekende leeftijd) was het tijd voor het tweede deel van het derde onderzoeksmoment.


Sommige delen van het onderzoek vind je minder fijn, zoals het EEG. Hierbij draag je een badmutsje vol elektroden om je hersenactiviteit te meten. Het schikken van dit mutsje op je hoofd en het inspuiten van de gel doen geen pijn maar zijn absoluut niet je ding. Je mag naar filmpjes kijken en geluiden beluisteren, alles opgeteld ongeveer een half uur lang. Best een grote opgave om stil te zitten voor zo'n klein energiebommetje. Mama en konijn helpen je hierbij en zo brengen we dit onderdeel samen tot een goed einde. [Toen je nog een klein ukje van 5 maanden was, werd je tijdens dit onderdeel héél overstuur en mama zat hard met je in. Gelukkig werd het eerste EEG onderzoek gauw gestaakt.]


Daarna werden er ontwikkelingstesten afgenomen en gebeurden er gedragsobservaties.

De onderzoekster liet je allerlei opdrachtjes uitvoeren en noteerde druk op haar formulieren. Mama zat naast jou en kreeg de opgave zo weinig mogelijk tussen te komen (best een uitdaging). Ik keek m'n ogen uit en glimlachte meermaals stiekem vanachter mijn mondmasker.

Laat ik je even mijn observaties meegeven;

- Je bent zo eigenwijs als je groot bent (van wie zou je dat toch hebben...) Doen wat je moet, doe je enkel wanneer het niet gevraagd wordt

- Je kan absoluut niet stilzitten en hebt géén geduld (ook dit heb je van mij, mi scusi) Elke seconde zonder opdracht spendeerde je aan een ontsnap-poging uit de stoel of van de mat

- Je eigen willetje is niet te stoppen Want met gebaren en klanken instrueer je de onderzoekster regelmatig. Ook wil je sommige speeltjes lekker zelf bijhouden en je gooit al je spierkracht in de trekwedstrijd met de onderzoekster.

- Je bent zachtaardig en knuffelt elk popje of beertje dat op de tafel verschijnt (en daar komt je eigenwijze trekje weer boven, want knuffelen was niet bepaald de opdracht)

- Je bent een ongelofelijke plantrekker

Een hongerke tijdens het spelmomentje op de mat? Dan ga je mama's verzorgingstas wel plunderen. En als de onderzoekster de bal wegstopt om je andere taken te laten uitvoeren, weet je hem telkens opnieuw te vinden.


Aan het eind van het onderzoek werd je beloond met een kleurrijke dierenpuzzel en je dag was meer dan goed! Je weet het zelf nog niet klein sprotje, maar je maakt nu al het verschil.

1 comment
bottom of page